Een volledig visverbod bij vismigratiepunten is van de baan nadat een kamermeerderheid gisteren instemde met een motie van Caroline van der Plas (BBB) en André Flach (SGP). Die motie eist maatwerk in plaats van generieke sluitingen rond vismigratiepunten. Het voornemen van het vorige kabinet zou het einde betekenen van visserijbedrijven.
“Hoe de afspraken er plaatselijk precies komen uit te zien, moet nader uit onderhandeld worden”, zegt Albert Jan Maat van beroepsvereniging voor kleinschalige kustvissers en beroepsbinnenvissers netVISwerk. Maat heeft namens zijn organisatie de afgelopen maanden hard gewerkt om binnen en buiten de politiek voldoende steun te vinden voor deze beleidswijziging. In zijn ogen kun je als wetgever situaties op het water niet over één kam scheren.
De motie Van der Plas en Flach stelt: “Dat geen enkel onderzoek wijst op een significante impact van de beroepsvisserij op trekvissoorten rondom migratiepunten.” En: “In sommige situaties is het instellen van generieke visserijvrije zones niet ecologisch noodzakelijk of juist onvoldoende om trekvissoorten te beschermen.”
Denk hierbij eerder aan bijvoorbeeld periodieke visserijsluitingen tijdens de trektijd van glasaal, schieraal, zalm en zeeforel. Die trektijd duurt een paar maanden maar zeker niet het hele jaar. Nabij vismigratiepunten die visonvriendelijk zijn, zoals gemalen en sluizen, bieden extra technische maatregelen zoals visvriendelijke pompen of vis-brievenbussen veel meer soelaas voor trekvissen dan een jaarrond visserijverbod in de nabije omtrek.
De motie verwijst ook naar Sportvisserij Nederland dat voor haar achterban ook in staat is gesteld maatwerkafspraken te maken. “In samenspraak met beroepsvissers moet de visserij eveneens de kans krijgen visserijvrijezones op maat te maken, die trekvissen beschermen en recht doen aan de beroepsvisserij.”
Volgens Albert Jan Maat van netVISwerk heeft deze beleidswijziging naast concrete waarde ook symbolische waarde. “Na Rutte 4 zit de visserij weer steviger aan tafel en lijken we gehoor te krijgen op belangrijke dossiers die de visserij toekomstbestendig maken.”