Van 18 t/m 21 mei vindt in Genua het grote tweejaarlijkse Slow Fish-evenement plaats, georganiseerd door de internationale Slow Foodbeweging. Waddenvisser Barbara Geertsema uit Lauwersoog is al jaren lid van Slow Food en deelnemer aan het Slow Fish-netwerk, de visserij-afdeling binnen Slow Food. Tijdens het evenement zal zij in de keuken van Slow Food Chefs Alliantie een oestergerecht bereiden.
Zij is erg enthousiast over Slow Fish en roept nieuwsgierige leden van netVISwerk op om langs te komen in Italië. Goed voor de contacten en afzet bij restaurants.
“Het event is een grote marktplaats waar traditionele visproducten uit veel verschillende landen kunnen worden geproefd en verkocht”, vertelt Barbara enthousiast. “Producten moeten wel voldoen aan de Slow Food-standaards van good, clean & fair.”
“Daarnaast is het vooral ook een grote internationale bijeenkomst van allerlei mensen die betrokken zijn bij kleinschalige, traditionele en/of lokaal gebonden visserijen. Er worden ideeën en ervaringen uitgewisseld en er zijn discussies over goed en eerlijk visserijbeheer.”
Samenwerking met restaurants
“Er is binnen Slow Food ook een Chefs Alliantie van restaurantkoks”. vervolgt Barbara,” Zij willen bijzondere producten kopen en op die manier de producenten direct steunen. Daarbij kunnen deze restaurants ook een rol spelen in het vertellen van de verhalen.”
“In Nederland is ook een groeiende actieve alliantie van Slow Food Chefs. Daardoor zijn voor vissers de mogelijkheden groter om via Slow Food samen te werken met restaurants. Slow Food is eigenlijk een grote familie, een netwerk dat mensen met elkaar in contact brengt, kennis laat delen en elkaar inspireert met ideeën en oplossingen uit diverse landen.”
Netwerk voor kustvissers en binnenvissers
“De traditionele visserijen van de Waddenzee zijn een paar jaar geleden vanuit Slow Food Internationaal (basis in Italië) erkend als presidium. Het zou mooi zijn als meer wadvissers in mei naar Genua komen”, vindt Barbara. “Ook vissers uit andere gebieden kunnen deelnemen. Zowel kustvissers als binnenvissers.”
“Het is allemaal heel open, zolang je de doelstellingen van ‘good, clean & fair’ maar onderschrijft en het gezamenlijk belang boven het korte termijn-eigengewin stelt.”
Meer informatie: website Slow Fish Genua