Nieuws

23 november 2017

QuickScan verwateren wolhandkrab

Op 21 november 2017 is er een QuickScan gestart voor het verwateren van vervuilde wolhandkrab. netVISwerk is initiator van deze proef. Hiervoor hebben wij de samenwerking gezocht met WMR en Murre Technologies. De firma Klop heeft vervuilde wolhandkrab gevangen en deze zijn in speciale verwaterbakken geplaatst. Deze zijn beschikbaar gesteld door Murre Technologies.

Doel van de QuickScan is om te kijken of het mogelijk is om vervuilde wolhandkrab via een speciaal verwaterapparaat schoon te krijgen van Pcb’s. De proef is een relatief korte periode van 1 maand om te kijken of er een afname is van Pcb’s. Een onderzoek naar afname van Pcb’s is sneller en eenvoudiger op te zetten. Een afname van Pcb’s hangt ook samen met een afname van dioxinen. Wanneer er uit de QuickScan blijkt dat er een afname is in Pcb’s dan zal er een grotere proef worden opgezet waarin er meer krabben voor langere periode zullen worden verwaterd.

NetVISwerk hoopt op een goede uitkomst van de QuickScan, waardoor er ingezet kan worden op een grotere proef waarbij er ook gekeken wordt naar de afname van dioxinen in besmette wolhandkrabben. Het uiteindelijke doel van het doen van deze onderzoeken is om het voor vissers in gesloten gebieden weer mogelijk te maken om op wolhandkrab te mogen vissen.

Wanneer u vragen heeft kunt u contact opnemen met netVISwerk. info@netviswerk.nl